Ce reprezintă ziua de 1 Martie?

Ce reprezintă ziua de 1 Martie?

Sărbătoarea de 1 Martie, specifică Mărțișorului, vestește sosirea primăverii, precum și renașterea naturii. În trecut, anul nou începea la data de 1 martie, astfel Mărțișorul era un fel de talisman norocos ce se oferea la începutul noului an, alături de urările de bine.

Pe lângă vestirea primăverii, ziua de 1 martie mai este cunoscută în țara noastră și pentru tradiția oferirii și primirii de Mărțișoare. Odată cu oferirea de Mărțișoare se obișnuiește să se dăruiască și ghiocei, floare ce prevestește sfârșitul iernii. Această tradiție se sărbătorește diferit în funcție de zona țării, însă cunoaștem oare care este semnificația ei?

 

Istoria și semnificația Mărțișorului

1M Ce reprezintă ziua de 1 Martie?

Mărțișorul are o istorie lungă și interesantă în cultura românească. S-au descoperit amulete asemănătoare acestui obiect decorativ datând de acum aproximativ 8000 de ani.

Cuvântul Mărțișor este diminutivul cuvântului „marț”, numele popular pentru luna martie și concret înseamnă „micul martie”. Şnurul de mărţişor, alcătuit din două fire răsucite, colorate în alb şi roşu, reprezintă unitatea contrariilor: vară-iarnă, căldură-frig, lumină-întuneric, fiind un simbol al reînnoirii timpului şi al renaşterii naturii. În ceea ce privește alegerea celor două culori, există mai multe păreri. Unele surse spun că roșul simbolizează sângele și face referire la ritualurile de sacrficare de la începutul primăverii, în vreme ce albul reprezintă puritatea zăpezii care s-a dus. Alte surse spun că roșul este reprezentat de fapt de femeie și de puterea ei de a da viață, iar albul a fost ales pentru a reprezenta înțelepciunea bărbatului. Se spune că șnurul bicolor este menit să aducă noroc și prosperitate, prin urmare persoana care îl poartă se va bucura de un an bogat și sănătos.

 

Tradiții legate de Mărțișor

2M Ce reprezintă ziua de 1 Martie?

Nu cu mult timp în urmă, în mediul rural, oamenii obișnuiau să sărbătorească Mărțișorul atârnând șnurul roșu și alb la poartă, ferestre și pomi pentru a se proteja împotriva spiritelor rele și pentru a invoca puterea de regenerare a naturii. Mărțișorul este considerat un simbol al norocului și al protecției. Potrivit tradițiilor, se crede că acesta poate proteja purtătorul de rele și de situații negative, aducând totodată binecuvântări și prosperitate, precum și pace și armonie în viața purtătorului.

Tradiția modernă presupune purtarea Mărțișorului în piept ca broșă sau la mână precum o brățară, în prima parte a lunii, începând cu ziua de 1 martie. Tradițiile mai vechi spuneau că ar trebui purtat de la prima lună nouă din martie și până la următoarea sărbătoare semnificativă pentru comunitatea locală sau până la înmugurirea pomilor, în funcție de zonă. Când primii copaci înfloreau, Mărțișorul era agățat de crengile acestora. Acest obicei, potrivit tradiției, aducea oamenilor belșug pe parcursul întregului an.

 

Prin urmare, Mărțișorul este o tradiție unică și prețuită în țara noastră, care prevestește venirea primăverii, fiind un moment ideal pentru dăruire, reflecție și privire spre un viitor plin de iubire și noroc.