Mindfulness

Dedicat copiilor între 6 şi 14 ani

citire rapida

Mindfulness este o tehnică în plină dezvoltare în întreaga lume, dar mai ales în Marea Britanie, unde nu lipseşte din şcoli şi din grădinite. La şcoală copiii nu sunt antrenaţi doar intelectual, dar şi emoţional. Iar aici, fericirea este o deprindere pe care cei mai mulţi o învaţă de mici.

Pentru copii stilul de a gandi mindful este de la sine inteles, insa o data ce cresc ei invata de la parinti cum sa se comporte in viata de zi cu zi (prin imitatie) si astfel ajung sa se instaleze automatismele, planifcarile pe termen foarte indelungat si lipsa de constientizare a momentului prezent. Ca si adulti uitam sa ne minunam si sa ne bucuram, macar pentru un minut, de o priveliste frumoasa, de un gust nou, de un miros inedit; nu dam importanta acestor senzatii si ramanem captivi in treburi urgente sau importante, care totusi nu ar suferii prea mult daca ne-am permite un minut de constientizare a momentului prezent.

Ceea ce isi propune mindfulness-ul pentru copii este sa ii invete pe acestia cum sa isi pastreze mintea deschisa si curioasa chiar si la maturitate. Prin practica mindfulness-ului tinerii isi vor fi imbunatati atentia, constientizarea, capacitatea de a isi numi nevoile si dorintele mai clar si astfel vor putea avea o mai mare eficienta in rezolvarea situatiilor de dificultate.

Mindfulness-ul ne invata sa fim mai receptivi la senzatiile, emotiile si gandurile noastre, sa ne intelegem mai bine corpul, sa traim mai mult in prezent ceea ce aduce o mai mare capacitate de atentie pe parcursul activitatii.

Cursul este gandit pe o perioada de trei luni, iar fiecare luna are o tema principala cu subteme ce se vor atinge la fiecare sedinta. Astfel, in prima luna ne vom axa pe constientizarea corpului si a simturilor, in urmatoarea luna ne vom concentra pe respiratie si pe observarea comportamentului, in ultima luna de curs ne indreptam atentia spre propriile emotii si pe modalitati de mentinere a practicii mindfulness.

citire rapida

Organizația The Mindful Schools prezintă cele zece domenii majore în care studiile au arătat că Mindfulness-ul poate avea un impact pozitiv:

 

  • Atenție și focalizare
  • Note mai bune
  • Reglare mai eficientă a emoției
  • Abilități sociale mai bune
  • Un comportament mai bun în școală
  • O mai mare empatie și mai puţin stres
  • Mai puţin stres.
  • Reduce anxietatea înaintea testului
  • Scăderea frecvenței ş a gravității simptomelor posttraumatice
  • Rata mai mică a depresiei.

Fiind o metodă didactică de învăţare prin experimentare şi prin observare, aplicată prin intermediul jocurilor, copiii vor fi însoţiţi într-o călătorie de autocunoaştere a propriilor simţuri, a propriilor gânduri şi convingeri, a propriilor sentimente şi emoţii. Intervențiile bazate pe atenție în sală pot avea un impact sigur pe o gamă largă de indicatori de bunăstare psihologică, socială și fizică pozitivă și înfloritoare la copii și tineri.

citire rapida

Andreea Stancu

 

Psiholog clinician si psihoterapeut/ Consilier vocational si Instructor mindfulness

Ghidată de pasiunea pentru bunăstarea şi sănătatea mentală a celor ce îi solicit ajutorul, Masterandă în Psihologie Clinică şi Intervenţie Psihologică, membră în cadrul Colegiului Psihologilor (COPSI) ca psiholog clinician (psihodiagnostic, evaluare psihologică şi intervenţie clinică),psihoterapeut in supervizare si instructor de mindfulness

Specializată în consiliere pentru dezvoltare personală şi vocaţională, capabilă să înţeleagă şi să ajut în gestionarea eficientă a situaţiilor solicitante prin care treceţi, implicându-ma în fiecare etapă a procesului, fiind o fire înţelegătoare, empatică şi deschisă, având peste 500 de ore de dezvoltare personală.

Cred cu tarie ca fiecare dintre noi are nevoie de sustinere in diverse perioade ale vietii, mai solicitante sau nu. Pentru mine, aceasta sustinere este oferita prin procesul de terapie, prin stabilirea unei relatii de incredere si deschidere, prin crearea unui spatiu de siguranta unde tot ce se intampla si se discuta construieste in procesul de dezvoltare al clientului.

Indiferent de situatiile prezentate de clienti, prin acest proces lucrurile se clarifica, se schimba perspective si comportamnete, se reintegreaza informatii si trairi, iar nu in ultimul rand, se gasesc resursele necesare pentru o solutionare sanatoasa.