Cum învățăm un copil să iubească?

Cum învățăm un copil să iubească?

Iubirea joacă un rol principal în ceea ce privește creșterea și educația copiilor. Felul în care ei percep iubirea încă de mici are contribuții semnificative pe tot parcursul vieții lor. De aceea este important ca părinții să își învețe copiii nu numai să iubească, ci și cum să iubească.

 

Rolul de părinte-elev al părintelui

13 Cum învățăm un copil să iubească?

Copilul se află în plin proces de învățare și acomodare încă de când se naște, totul fiind nou pentru el. Chiar dacă părintele îl învață pe copil despre iubire, este nevoie ca acesta să învețe și el la rândul său să își asculte copilul și să se adapteze la societatea din zilele noastre în ceea ce privește educarea copilului său. În acest fel, părintele capătă un rol dublu: de părinte-elev.

 

Cum se învață iubirea?

14 Cum învățăm un copil să iubească?

Iubirea este un sentiment care creează o stare de bine, de liniște, de siguranță, de confort psihic și de stabilitate emoțională. Cel mai eficient mod prin care părinții îi pot învăța pe copii cum să iubească este prin cultivarea acestei calități chiar de către ei înșiși, ca mai apoi să le poată insufla același lucru și copiilor. Treptat, copilul învață iubirea prin exemplul pe care îl primește de la părinți. Prin mimetism, acesta va ajunge să repete mai târziu gesturile pe care le-a trăit în copilărie.

Pe măsură ce copilul crește, lasă-l să ofere iubire și în moduri diferite de ale tale, încurajează-l și susține-l în deciziile sale și află ce dorește să transmită prin gesturile pe care le face. Un copil care este iubit, învață mult mai ușor să iubească, lucru ce va duce în viitor la o viață împlinită, armonioasă și echilibrată.

 

Puterea exemplului

15 Cum învățăm un copil să iubească?

Copiii învață în primul și în primul rând de la părinții lor, așa că cel mai bun mod de a-i învăța pe copii despre ce este dragostea și cum se oferă este prin exemplul propriu. În prima jumătate a vieții lor, ei vor crede că modul în care părinții lor își arată iubirea este cel firesc. Copiii sunt atenți la ceea ce se întâmplă în jurul lor, iar dacă tu îi iubești pe ceilalți, ei îți vor urma exemplul.

Lucrurile mărunte, precum oferirea de afecțiune prin îmbrățișări și sărutări sau cuvintele de bine, cum ar fi încurajările și aprecierile, au un impact enorm asupra copiilor. Este important să le explici copiilor comportamentul tău pentru ca ei să fie capabili să înțeleagă cât mai bine de ce acționezi într-un anumit mod.

În plus, un rol important pentru cultivarea iubirii îl joacă exemplele clare de respect reciproc, încredere, empatie, acceptare și iertare. În acest mod, atunci când va crește, copilul va fi capabil să iubească, să învețe și alte modalități prin care poate face acestu lucru și nu în ultimul rând, va putea alege iubirea ca parte a vieții lui, prin ceea ce vede în jurul său. De aceea, părinții trebuie să fie deschiși, onești și iubitori pentru a întreține o relație sănătoasă de iubire cu copiii lor.